понеделник, 22 юни 2015 г.

България правова държава ли е?


На днешно време България не е правова държава. Съдебните решения не са съобразени със съществуващото законодателство, а политиците "усъвършенстват" съществуващото законодателство, според търсенето на пазара. Повечето граждани и не очакват защита от страна на съда. Широко разпространено е мнението, че съдилищата в България са коруптни и приемат решения в зависимост от това кой заплати най-голям подкуп. 

Цялата съдебна система в 

Българите често, докато чакат пред съдебните зали, забелязват, че свидетели по различни наказателни дела, се познават помежду си. Познават се и със съдебните заседатели по различни дела. Като актьори, които участват в различни постановки, но в един и същи театър. 
Цялата съдебна система в демократична България - съдии, прокурори, съдебни заседатели, адвокати, свидетели и вещи лица, е едно голямо семейство. И това никого не учудва. За разлика от политиците, които при допусната грешка или нетактичност, рискуват да загубят привилегиите си, то съдиите, прокурорите, нотариусите, адвокатите, са имунизирани от уволнение и безработица. 
Както навсякъде по света и в България съдебната система е фрагментирана на инстанции. За това даване на подкупи на всяка съдебна инстанция поотделно, е безсмислено. В съдебната практика в демократична България се е наложила "технологията" - заплащане на един човек, обикновено от най-висшата съдебна инстанция (върховен касационен съд), който "си знае работата" и разпределя "хонорара" на всички по-низшестоящи инстанции, до окончателно завършване на делото. "Който има власт, има и право!" Йозеф Гьобелс 

Какво е Правова държава 

Правната система произлиза от необходимостта, хората да живеят в един колектив мирно. Система на правото е съвкупност от норми и порядки, които определят поведението на отделните индивиди и имат действие върху определено териториално пространство.

 Правната система се състои от: 

Законодателна и изпълнителна. В България системата на правото е, както икономическата система и обществения порядък, контролират гражданите, намиращи се на територия на България. 

В повечето цивилизовани държави, правната система е разделена на четири части:


* Конституционно право


* Публично право


* Наказателно право


* Гражданско право


В тесен смисъл за система на право, може да става дума само в случай, че България  не е правова държава. 
Правова държава е тази, в която: 


* Конституцията ограничава държавната власт.


* Съществува неприкосновенна сфера, защитена от посегателството, гарантирана от така наречените основни права на българските граждани, независимо от етнос, раса или религия.


* Презумпция за невиновност.


* Независимост на съдилищата.


* Разделяне на законодателната от изпълнителната власт.


На практика в правова България правосъдието не съвпада със справедливостта. Под понятието правова, трябва да се разбира, че  съществуващите закони не намират приложение в практиката. Кой манипулира съдебните решения? 


"Ние ги хващаме, те ги пускат." Бойко Борисов
Това вероятно в някои случаи е така, доколкото става въпрос за "маловажни" престъпления - изнасилване, убийство, грабеж.  Изнасилвания и криминални убийства, не са приоритет на правосъдието в България. Важното е да не се застрашават интересите на правителството, както и добитите по незаконен път имущества и банкови влогове.В случаите на спорове за недвижимо имущество, за превръщане на жилищни имоти в заведения, за незаконно строителство, за приватизиране на предприятия и природни ресурси, т.е. за всичко онова, за което са приели България в Евросъюза и НАТО, в тези случаи съдебните решения се приемат не с подкупи, а по указания на тези, които са приели България в НАТО и Евросъюза. 

И българите ще трябва да потърпят, както са търпели 500 години. Защото всички знаят, че ако подадат жалба до общината или прокуратурата, държавните инстанции изпращат полиция да провери не кой е нарушил законите, а кой е пуснал жалбата. Сега нали чатнахте, че тези мутри, които ги избирате за правителство, ще продължават да подаряват България на чуждестранни "инвеститори". Е, точно подарък не е, защото взимат по някое и друго милионче комисионна директно в швейцарска банка. Че трябва да имат зелени пари за черни дни.

Няма коментари:

Публикуване на коментар