четвъртък, 5 септември 2013 г.

ТУРЦИЯ НИ ДЪЛЖИ $15 МЛРД. ЗАРАДИ ИЗТРЕБВАНЕТО И РАЗОРЕНИЕТО НА ТРАКИЙСКИТЕ БЪЛГАРИ ПРЕЗ 1913Г.

Над 15 млрд. долара дължи Турция на тракийските българи, прогонени насила от домовете им през 1913 година.

Убийствата засягат население от двата пола на около 17 села и продължават дълго време с най-сурова безпощадност. Първоначално търсехме обезщетение за около $10 млрд., като сметките за имотите ни са по цени от 1983 година. След изваждането от архивите и описването на всички имоти във вече готовия държавен регистър, става ясно, че стойността на собствеността на българските изселници в Одринска Тракия е с около 1,5 пъти по-голяма.

Една историческа несправедливост, за която нашите управници мълчат

Какво се случва през 1913г.?

Изследователите на злощастната за българския народ 1913 година вместваха съдържанието на случилите се трагични събития само в понятието „разорение”. Не че не показваха самото физическо унищожаване. Напротив. И сега разполагаме с достатъчно фактически материали за него.
Разорението и изтреблението на тракийските българи в Източна Тракия е започнало още когато мастилото по Лондонския мирен договор не е било застинало. 
Турската реокупация на Източна Тракия бележи началото си в разгара на Междусъюзническата война. Тя е насочена в три направления: Енос – Дедеагач, Кешан – Одрин и Чорлу, Визенско – Лозенград, Малко Търново. Големи жестокости са извършени в първите две направления. Българските власти, пък и самото население не са вярвали до последния ден, че турската войска ще наруши Лондонския мирен договор. Но в действителност турците още в началото на юли настъпват – „грабят, убиват и опожаряват” – всичко, що е българско. Това, което е станало от юли до октомври, пише акад. Любомир Милетич, „надминава по ужас най-ужасните масови избивания, на които българщината е била подлагана дори и в историческото Баташко клане... убийствата засягат население от двата пола на около 17 села и продължават дълго време с най-сурова безпощадност.
Проф. д-р Делчо Порязов

Няма коментари:

Публикуване на коментар